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Registros recuperados : 316 | |
201. | | CALDEIRA, M. V. W.; WENDLING, I.; PENCHEL, R. M.; GONÇALVES, E. de O.; KRATZ, D.; TRAZZI, P. A. Principais tipos e componentes de substratos para produção de mudas de espécies florestais. In: CALDEIRA, M. V. W.; GARCIA, G. de O.; GONÇALVES, E. de O.; ARANTES, M. D. C.; FIEDLER, N. C. (Org.). Contexto e perspectivas da área florestal no Brasil. Alegre: Suprema, 2011. p. 51-100. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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204. | | CALDEIRA, M. V. W.; DELARMELINA, W. M.; LÜBE, S. G.; GOMES, D. R.; GONÇALVES, E. de O.; ALVES, A. F. Biossólido na composição de substrato para a produção de mudas de Tectona grandis. Floresta, Curitiba, v. 42, n. 1, p. 77-84, jan./mar. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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205. | | ALVES, E. U.; OLIVEIRA, A. P. de; BRUNO, R. de L. A.; SILVA, J. A. L. da; GONÇALVES, E. P. Avaliação da produtividade e da qualidade de sementes de feijão-vagem, cultivado com matéria orgânica. Revista Brasileira de Sementes, Brasília, DF, v. 21, n. 2, p. 232-237, 1999. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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206. | | DELLA MODESTA, R. C.; GONCALVES, E. B.; ROSENTHAL, A.; SILVA, A. L. de S.; FERREIRA, J. C. S. Avaliacao sensorial/instrumental de suco de abacaxi. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 4., 2001, Campinas, SP. Livro de Resumos... 2001. p.153, ref. 0459-357.2. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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207. | | DELLA MODESTA, R. C.; GONCALVES, E. B.; ROSENTHAL, A.; SILVA, A. L. de S.; FERREIRA, J. C. S. Avaliacao sensorial/instrumental de suco de manga. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 4., 2001, Campinas, SP. Livro de Resumos... 2001. p.153, ref. 0461-357.3. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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208. | | DELLA MODESTA, R. C.; GONÇALVES, E. B.; ROSENTHAL, A.; SILVA, A. L. S.; FERREIRA, J. C. S. Avaliação sensorial e instrumental de suco de maracujá. In.: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 5., 2003, Campinas, SP. Resumos... Campinas, 2003. 1 CD-Rom. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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209. | | AZEREDO, G. A.; MATOS, V. P.; LIMA, A. A.; GONCALVES, E. P.; ADOLFO FILHO, J.; SILVA, A. Sementes de sapoti (Achras sapota L.): Germinacao e dormencia Curitiba, PR: IAPAR/SBF, 1996 p.386 In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 14. REUNIAO INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 42, 1996, Curitiba, PR. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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210. | | TREVISAN, R.; CHAVARRIA, G.; HERTER, F. G.; GONÇALVES, E. D.; RODRIGUES, A. C.; VERÍSSIMO, V.; PEREIRA, I. dos S. Raleio de gemas florais para a redução do abortamento em pereira (Pyrus pyrifolia) na região de Pelotas-RS. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 27, n. 3, p.504-506, dez. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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211. | | CALDEIRA, M. V. W.; WENDLING, I.; PENCHEL, R. M.; GONÇALVES, E. de O.; KRATZ, D.; TRAZZI, P. A. Propriedades de substratos para produção de mudas florestais. In: CALDEIRA, M. V. W.; GARCIA, G. de O.; GONÇALVES, E. de O.; ARANTES, M. D. C.; FIEDLER, N. C. (Org.). Contexto e perspectivas da área florestal no Brasil. Alegre: Suprema, 2011. p. 141-160. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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212. | | DELLA MODESTA, R. C.; GONÇALVES, E. B.; ROSENTHAL, A.; SILVA, A. L. S. e; FERREIRA, J. C. S. Suco de abacaxi: avaliação sensorial e instrumental. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 17., 2002, Belém, PA. Os novos desafios da fruticultura brasileira: anais. Belém: SBF, 2002. Cópia de trabalho editado em CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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213. | | VANZOLINI, S.; GONÇALVES, E. P.; OLIVEIRA, A. P. de; ALVES, E. P.; SILVA, M. A. D. da. Teste de condutividade elétrica em sementes de brócolos. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 295, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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215. | | ROSA, P. M. da; ANTONIASSI, R.; GONÇALVES, E. B.; BIZZO, H. R.; SILVA, A. J. R. da. Extração de ácido clorogênico de farelo de girassol desengordurado. Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 4, p. 719-724, abr. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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216. | | VENTURA, A. S.; JERÔNIMO, G. T.; GONÇALVES, E. L. T.; TAMPOROSKI, B. R. F.; MARTINS, M. L.; ISHIKAWA, M. M. Fauna parasitária dos híbridos siluriformes cachapinta e jundiara nos primeiros estágios de desenvolvimento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 943-949, ago. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Unidades Centrais. |
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219. | | JERÔNIMO, G. T.; PÁDUA, S. B. DE; VENTURA, A. S.; GONÇALVES, E. L. T.; ISHIKAWA, M. M.; MARTINS, M. L. Parasitological assessment in the hybrid surubim (Pseudoplatystoma reticulatum x P. corruscans), with uncommon occurrence of Monogenea parasites. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 25, n. 2, p. 179-186, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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220. | | TREVISAN, R.; PIANA, C. F. de B.; TREPTOW, R. de O.; GONÇALVES, E. D.; ANTUNES, L. E. C. Perfil e preferências do consumidor de pêssego (Prunus persica) em diferentes regiões produtoras no Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 1, p. 090-100, mar., 2010. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 316 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
24/07/2007 |
Data da última atualização: |
03/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
GRANGE, L.; HUNGRIA, M.; GRAHAM, P. H.; MARTÍNEZ-ROMERO, E. |
Afiliação: |
LUCIANA GRANGE, UFPR; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO; PETER H. GRAHAM, University of Minnesota; ESPERANZA MARTÍNEZ-ROMERO, UNAM. |
Título: |
New insights into the origins and evolution of rhizobia that nodulate common bean (Phaseolus vulgaris) in Brazil. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Soil Biology & Biochemistry, v. 39, n. 4, p.867-876, Apr. 2007. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.soilbio.2006.10.008 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
It is generally accepted that there are two major centers of genetic diversification of common beans (Phaseolus vulgaris L.): the Mesoamerican (Mexico, Colombia, Ecuador and north of Peru, probably the primary center), and the Andean (southern Peru to north of Argentina) centers. Wild common bean is not found in Brazil, but it has been grown in the country throughout recorded history. Common bean establishes symbiotic associations with a wide range of rhizobial strains and Rhizobium etli is the dominant microsymbiont at both centers of genetic diversification. In contrast, R. tropici, originally recovered from common bean in Colombia, has been found to be the dominant species nodulating field-grown common-bean plants in Brazil. However, a recent study using soil dilutions as inocula has shown surprisingly high counts of R. etli in two Brazilian ecosystems. In the present study, RFLP-PCR analyses of nodABC and nifH genes of 43 of those Brazilian R. etli strains revealed unexpected homogeneity in their banding patterns. The Brazilian R. etli strains were closely similar in 16S rRNA sequences and in nodABC and nifH RFLP-PCR profiles to the Mexican strain CFN 42T, and were quite distinct from R. etli and R. leguminosarum strains of European origin, supporting the hypothesis that Brazilian common bean and their rhizobia are of Mesoamerican origin, and could have arrived in Brazil in pre-colonial times. R. tropici may have been introduced to Brazilian soils later, or it may be a symbiont of other indigenous legume species and, due to its tolerance to acidic soils and high temperature conditions became the predominant microsymbiont of common bean. MenosIt is generally accepted that there are two major centers of genetic diversification of common beans (Phaseolus vulgaris L.): the Mesoamerican (Mexico, Colombia, Ecuador and north of Peru, probably the primary center), and the Andean (southern Peru to north of Argentina) centers. Wild common bean is not found in Brazil, but it has been grown in the country throughout recorded history. Common bean establishes symbiotic associations with a wide range of rhizobial strains and Rhizobium etli is the dominant microsymbiont at both centers of genetic diversification. In contrast, R. tropici, originally recovered from common bean in Colombia, has been found to be the dominant species nodulating field-grown common-bean plants in Brazil. However, a recent study using soil dilutions as inocula has shown surprisingly high counts of R. etli in two Brazilian ecosystems. In the present study, RFLP-PCR analyses of nodABC and nifH genes of 43 of those Brazilian R. etli strains revealed unexpected homogeneity in their banding patterns. The Brazilian R. etli strains were closely similar in 16S rRNA sequences and in nodABC and nifH RFLP-PCR profiles to the Mexican strain CFN 42T, and were quite distinct from R. etli and R. leguminosarum strains of European origin, supporting the hypothesis that Brazilian common bean and their rhizobia are of Mesoamerican origin, and could have arrived in Brazil in pre-colonial times. R. tropici may have been introduced to Brazilian soils later, or it may be a s... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Feijão. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02253naa a2200181 a 4500 001 1469811 005 2017-08-03 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.soilbio.2006.10.008$2DOI 100 1 $aGRANGE, L. 245 $aNew insights into the origins and evolution of rhizobia that nodulate common bean (Phaseolus vulgaris) in Brazil. 260 $c2007 520 $aIt is generally accepted that there are two major centers of genetic diversification of common beans (Phaseolus vulgaris L.): the Mesoamerican (Mexico, Colombia, Ecuador and north of Peru, probably the primary center), and the Andean (southern Peru to north of Argentina) centers. Wild common bean is not found in Brazil, but it has been grown in the country throughout recorded history. Common bean establishes symbiotic associations with a wide range of rhizobial strains and Rhizobium etli is the dominant microsymbiont at both centers of genetic diversification. In contrast, R. tropici, originally recovered from common bean in Colombia, has been found to be the dominant species nodulating field-grown common-bean plants in Brazil. However, a recent study using soil dilutions as inocula has shown surprisingly high counts of R. etli in two Brazilian ecosystems. In the present study, RFLP-PCR analyses of nodABC and nifH genes of 43 of those Brazilian R. etli strains revealed unexpected homogeneity in their banding patterns. The Brazilian R. etli strains were closely similar in 16S rRNA sequences and in nodABC and nifH RFLP-PCR profiles to the Mexican strain CFN 42T, and were quite distinct from R. etli and R. leguminosarum strains of European origin, supporting the hypothesis that Brazilian common bean and their rhizobia are of Mesoamerican origin, and could have arrived in Brazil in pre-colonial times. R. tropici may have been introduced to Brazilian soils later, or it may be a symbiont of other indigenous legume species and, due to its tolerance to acidic soils and high temperature conditions became the predominant microsymbiont of common bean. 650 $aFeijão 700 1 $aHUNGRIA, M. 700 1 $aGRAHAM, P. H. 700 1 $aMARTÍNEZ-ROMERO, E. 773 $tSoil Biology & Biochemistry$gv. 39, n. 4, p.867-876, Apr. 2007.
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